Rakryggat tack!

Är ingen stor bloggföljare själv, men läser några till och från. Ramlade igår över denna artikel i Uppsala tidning. Ger mig en del tankar och funderingar. Just kring det där att inte tänka på det sättet eller kanske rent av inte tänka alls kring saker vi ändå borde ta ansvar för.

Försöker själv påminna barnen om detta, att tänka efter först….om det så bara handlar om att kasta en boll i fel riktning i vardagsrummet eller dra undan tidningen som det står ett fullt glas ovanpå, men också hur man uttrycker sig om andra….”Tänkte inte på det….” Lätt att gömma sig bakom just det oavsett vad det gäller. Men det räcker inte alltid, ibland måste vi ändå tänka till innan och faktiskt rakryggat kunna stå till svars för vad vi gör, säger eller hur vi agerar.

De senaste två åren poppar detta upp allt oftare i mitt huvud, ibland spontant men oftast av en anledning. Någon som säger något i min närhet eller på tunnelbanan, skriver på facebook….eller som för några veckor sedan då Carina Berg, som jag för övrigt tycker gör mycket bra saker, kallar en melon hon ska slå hål på för – ”nu ditt jävla CP”. Många skrattade säkert, utan att reflektera…. eller när komikern Soran Ismail kallade Jimmie Åkesson för en ”riksmongo”. Nu faller Åkesson mig verkligen inte i smaken men ett mongo…Nej. Språket är mäktigt.

Märkligt att uttryck som mongo, CP, invalido fortfarande inte skapar något allmänt upprop. Vad hade hänt om hon sagt negerjävel till den där melonen istället. Hade programmet överhuvudtaget kunnat visats. Tveksamt.  Nu menar jag inte att alla ska tassa på tå, inte våga uttrycka sig, inte våga skämta….det kan vi och vågar vi bara vi är medvetna, kan motivera och har känsla för hur och i vilka situationer vi använder just de orden.

Sedan finns det givetvis ord som används mer frekvent, som IQ-befriad eller idiot. Är det att se ner på personer med lägre intelligensnivå med utvecklingsbegränsningar eller variationer? Var drar vi gränsen? Så sent som på 70-talet användes uttrycket Mongoloid Idioti för just Downs Syndrom. Att använda ord, bilder eller andra uttryck som kan vara kränkande pga hudfärg, kultur, härstamning eller bakgrund, pga funktionsnedsättningar eller sexuell läggning tror jag inte att någon, eller åtminstone väldigt få, är positivt inställda till egentligen. Har varit inne på det förr, det vet jag men behovet av att reflektera över oss själva och vårt eget agerande men också hjälpa varandra kan inte nog understrykas. En korrigering här och där, är helt i sin rätt.

Annonser

2 reaktioner på ”Rakryggat tack!

  1. Men åh! Vilken fin blogg du har! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s